Demonstratie tegen megaloods ‘Limmel aan de Maas’

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Op zaterdag 28 augustus om 11.00u demonstreert Limmel bij het Lochmanhuis tegen de plannen voor de megaloods en hoopt op opkomst uit heel Maastricht (bron: Buurtnetwerk Limmel, De Limburger)

De geplande megaloods aan de Maas in Maastricht. Afbeelding: Palazzo

Onder de leus ‘Géén Leeijen Loods in Limmel aan de Maas’ houdt het buurtnetwerk Limmel zaterdag 28 augustus een protestdemonstratie tegen de mogelijke komst van een mega-loods aan de rand van de wijk.

De demonstratie begint om 11.00 uur bij het Lochmanhuis en blijft verder in de wijk. De inwoners van Limmel vinden de komst van een megaloods met een logistiek centrum op het tien hectare grote Tregaterrein bij de Noorderbrug de doodsteek voor de wijk, die al veel sociale problemen op haar bordje heeft. Aanvankelijk was het plan op deze plek achthonderd woningen te bouwen en het buurtnetwerk hoopt met de demonstratie de projectontwikkelaar Leeijen Vastgoed op andere gedachten te brengen.

Stadsbelang
Het buurtnetwerk is al eerder een posteractie gestart en hoopt dat ook stadsgenoten van buiten de wijk naar Limmel komen om te demonstreren tegen het plan. „Het is niet alleen een belang van Limmel, maar ook een stadsbelang”, zegt Meys. „Niet alleen is dit de laatste grote plek waar de gemeente Maastricht nog op deze schaal grondgebonden woningen kan bouwen, de stad draait ook op voor de kosten van de wegenstructuur bij de Noorderbrug. Want daar zal ook iets moeten veranderen om de vrachtwagens naar de loods te krijgen.”

Mosterd na de maaltijd
Wat het buurtnetwerk ook hoopt, zo schreef ze woensdag ook in een brandbrief aan de gemeenteraad van Maastricht, is dat de behandeling van de raadsbrede motie waarin de fracties zich uitspreken tegen de komst van een loods op deze plek op 7 september wordt behandeld. Meys: „Nu staat deze op de agenda voor eind september, maar omdat de vergunningaanvraag nu al loopt zijn we bang dat de motie dan mosterd na de maaltijd is.”

Belang Itteren en Borgharen

Ook wij als Itteren en Borgharen hebben er belang bij dat er een woonwijk komt in plaats van een megagroot distributiecentrum. De aanloopweg vanuit het oostelijk deel van de stad naar Borgharen en Itteren loopt immers via de Borgharenweg. Ontsluiting van de beide dorpen en het RivierPark Maasvallei via een industrieterrein is een doemscenario. De oorspronkelijke gedachte van een ‘Groene Maascorridor’ vanuit de binnenstad naar het RivierPark Maasvallei is dan van de baan en wordt bepaald door megagrote industriële bebouwing met een sterk verkeer aantrekkende werking.

Groene corridor langs de Maas (bron: Omgevingsvisie Maastricht 2040)

Een ander belangrijk aspect is het feit dat ‘Limmel aan de Maas’ nog een van de weinige locaties is waar betaalbare woningen gebouwd zouden kunnen worden. De huidige (binnenstedelijke) bouwprojecten zijn nagenoeg niet gericht op de mensen met een lager inkomen.

Goed om ons als Itteren en Borgharen achter deze protest actie te scharen zodat hopelijk het tij nog gekeerd kan worden. Een megaloods zou een regelrechte ramp zijn voor de gehele omgeving.