Meerssenhoven fietsstraat!

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Zoals velen van u inmiddels hebben ervaren is de Meerssenhoven ingericht als fietsstraat.

De Meerssenhoven wordt veelvuldig door fietsers gebruikt. Het verbeteren van de positie van de fietser op de Meerssenhoven is een lang gekoesterde wens. In eerste instantie is naar een profiel met brede fietsstroken gekeken. In dit profiel bleef een asfaltloper van maximaal anderhalve meter over. Een prima weginrichting, functioneert goed voor fietsers. Maar het ziet er voor de weggebruiker gek uit, denk aan de Kuileneindestraat in Meerssen. Op dat moment werd het idee geboren van de Meerssenhoven een fietsstraat te maken.

In Nederland worden steeds meer straten omgezet naar fietsstraten. In Maastricht zijn de Bilserbaan, Orleansstraat en Victor de Stuerstraat ingericht als fietsstraat. De Mergelweg is ook aangemerkt als fietsstraat, de herinrichting van deze straat volgt later dit jaar. De fietsstraat begint hiermee steeds gebruikelijker te worden. Maar wat is een fietsstraat nu eigenlijk?

Een fietsstraat is een straat met een dubbele functie, zowel voor fietsers als voor gemotoriseerd is de fietsstraat onderdeel van een route. De functie voor het gemotoriseerde verkeer is ondergeschikt aan de functie voor fietsers. Oftewel de straat is het domein van de fietser en de overige bestuurders (o.a. automobilisten) zijn er te gast. Dit betekent in de praktijk dat een automobilist zijn of haar gedrag aanpast aan dat van aanwezige fietsers. Een automobilist past zijn snelheid aan en als de situatie het toelaat haalt hij/zij de fietser met gepaste snelheid in. Op de Meerssenhoven is de middenas van de weg een lage bolle band. Deze band is goed overrijdbaar met verschillende voertuigen. Wel zorgt deze ervoor dat u als bestuurder merkt dat u de middenas overgaat, het is een signaal om te benadrukken dat u afwijkt van uw baan en dus alert moet zijn. U mag er gewoon overheen, maar doe het met fatsoen.

Langs de Meerssenhoven is geen ruimte voor een trottoir. Dit betekent dat voetgangers over de weg mogen lopen, pas uw gedrag op hen aan.

De Meerssenhoven is een fietsstraat, de weg is het domein van de fietser. Het betekent echter niet dat fietsers hier elk te bedenken gedrag mogen vertonen. Ook voor fietsers blijven de algemene verkeersregels gelden. Hinder anderen niet moedwillig en geef elkaar de ruimte.

bron: gemeente Maastricht