Mooie toekomst in verschiet voor Kasteelhoeve Hartelstein

Deel dit bericht:

Met de komst van het archeologisch bezoekerscentrum, met een permanente collectie vondsten van het project Grensmaas, ligt er voor Kasteelhoeve Hartelstein in Itteren een mooie toekomst als recreatieve uitvalsbasis voor de hele Euregio in Zuid-Limburg in het verschiet.

Hartelstein is door het grensoverschrijdende RivierPark Maasvallei al bestemd tot start- en/of eindpunt van wandeltochten en fietsroutes in en langs de nieuwe natuur van de Grensmaas met een oppervlakte van zo’n 2500 hectare. Volgens prognoses kan het RivierPark op termijn rekenen op zo’n miljoen fietsers en wandelaars per jaar. Hartelstein maakt ook deel uit van de zogenaamde landgoederenzone van de regio Maastricht: een keten van bijzondere historische gebouwen in het groen.

Met het laagdrempelige archeologisch bezoekerscentrum, biedt Hartelstein een extra attractie voor fietsers en wandelaars die daarmee ook geïnformeerd worden over de historie van het gebied.

Hartelstein zou verder kunnen uitgroeien tot een cultureel centrum met muziekuitvoeringen en kunstexposities in de monumentale schuur bij het hoofgebouw.

Hartelstein heeft al jaren een maatschappelijke functie door de opvang van mensen die door allerlei oorzaken in de problemen zijn geraakt en geen onderdak meer hebben. Daarnaast biedt de kasteelhoeve ook onderdak aan een uitgebreid kringloopcentrum.

Een recente toekomstvisie heeft uitgewezen dat Hartelstein volop perspectief heeft door al die functies goed te combineren en een kwaliteitsslag te maken met een groene aankleding van de gebouwen en door professionele horeca te bieden.

Voor de langere termijn liggen er eerste plannen om de fundamenten van het voormalige kasteel Hartelstein bloot te leggen als onderdeel van een archeologische wandelroute die ook leidt naar het monument dat herinnert aan de vondst van het paardengraf in Borgharen en andere locaties in Itteren en Borgharen waar archeologische opgravingen voorwerpen uit de steentijd, de Romeinse tijd en bijvoorbeeld de 80-jarige oorlog hebben opgeleverd.

Volgens wethouder Gert-Jan Krabbendam van Maastricht biedt het archeologisch bezoekerscentrum een mooie aanvulling op het rijke historische aanbod van de stad. “Niet alleen Hartelstein, maar heel Itteren en Borgharen kunnen profiteren van het bezoekerscentrum. Zo’n voorziening midden in de natuur levert immers ook nieuwe kansen op voor de leefbaarheid in beide dorpen.”

De officiële opening van het archeologisch bezoekerscentrum is vrijdag 6 maart.

Op de foto archeoloog Jan Roymans met een deel van de wapenvondsten uit de vroege middeleeuwen die in Itteren getoond worden. Foto: Johannes Timmermans