Verkeersproblematiek in Itteren

Deel dit bericht:

De verkeersproblematiek in Itteren en dan met name in de Pasestraat baart steeds meer zorgen.

Alle verkeer naar/van Borgharen moet via deze veel te smalle straat, zonder stoep, veel opritten en kris kras geparkeerde auto’s. Dat vraagt om problemen. Had men maar de werkwerkweg van het Consortium laten liggen dan waren we in ieder geval verlost geweest van het doorgaande verkeer! Daar is destijds veel voor gepleit maar helaas zonder resultaat.

Pasestraat

Maar niet alleen de Pasestraat is een probleem. In Itteren bestaan verschillende punten die de aandacht vragen. Te denken valt aan de (vrijwel haakse) bochten Op de Bos/Geneinde en Ruyterstraat/Vrijthof dit in combinatie met aldaar geparkeerde auto’s en te hard rijden. Ook het punt waar fietsers naar/van de Meebruggenweg moeten oversteken is een potentieel knelpunt.

Afslaand recreatieverkeer richting fietspad Meebruggenweg

Ook het feit dat onze omgeving steeds aantrekkelijker wordt om te recreëren kan een knelpunt gaan vormen. Een deel van de bezoekers zal met de fiets of het openbaar vervoer komen maar waar moeten de recreanten hun auto kwijt? Er is te weinig parkeercapaciteit in Itteren om het recreatieve verkeer op te vangen, de parkeerdruk zal dus hoog worden. De parkeergelegenheden Op ’t Brook en bij de recreatievijver hebben een beperkte capaciteit en staan snel vol met geparkeerde auto’s. Het parkeerterrein Op ’t Brook wordt daarnaast ook gebruikt door de inwoners van Itteren zelf. Nu zie je al regelmatig auto’s geparkeerd staan op het fietspad of op het grasveldje bij het Kapelletje, dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn.

Parkeren op het grasveld bij Kapelletje

De komst van recreanten naar Itteren en Borgharen zal in 2021 sterk toenemen, zeker na de presentatie op 12 december van het overigens schitterende boek “Natuurlijk Maastricht, compacte stad in een weids landschap”. In dit boek veel aandacht voor de natuur in Maastricht met onder andere 17 wandelkaarten waarbij ook Itteren en Borgharen genoemd worden.
Tijd voor actie dus. Werkgroep Omgevingsvisie Borgharen – Itteren (OBI2025) wil samen met de Dorpsraad de verkeersproblematiek aankaarten bij gemeente en handhaving. Voor 2021 krijgt dit voor ons een hoge prioriteit.
Laat ons gerust weten als je nog andere knelpunten in Itteren ervaart dan kunnen we die bij het gesprek met gemeente en handhaving meenemen.